Kerékpáros KRESZ

Kerüld el a büntetést, készítsd fel bringádat KRESZ előírás szerint!

Mivel itt a bicikliszezon, így fontos átnézned bringádat, megvannak-e rajta a kötelező felszerelések. Érdemes tudnod ezeket, hogy elkerüld a komoly büntetéseket!

Mivel a bicikli is közlekedési jármű, amivel a közutakra is kimerészkedünk, ezért ezeknek is meg kell felelniük a KRESZ irányadó szabályainak és úgymond vezetésre alkalmas állapotba kell hozni őket.

Nézzük, hogy mik a KRESZ által előírt kötelező tartozékok:

- Megbízható és könnyen kezelhető kormányberendezés.

- Két egymástól függetlenül működő fék (első és hátsó).

- Hangjelző berendezés (csengő).

- Első fehér színű lámpa, villogó vagy folytonos fénnyel.

- Hátsó piros színű lámpa, villogó vagy folytonos fénnyel. A lámpáknak tiszta időben legalább 150 méter távolságból kell láthatónak lenniük!

- Fényvisszaverő prizmák: legalább az első keréken, mind a két oldalt hatásos borostyán színű küllőprizma. hátsó piros fényt adó fényvisszaverő prizma

kerekpar-kresz-felszereles

Egyéb szabályok:

- Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett az úttesten fényvisszaverő ruházat viselése kötelező

- Sisak abban az esetben kötelező, ha valaki lakott területen kívül 40 km/h sebességnél többel halad. Sisak nélkül 40 km/h a megengedett sebességhatár.

Amit érdemes betartani:

- A lámpát már szürkületben érdemes felkapcsolni, nem csak akkor, ha teljesen besötétedett.

- Járdán csak abban az esetben szabad biciklizni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas. Ekkor is úgy lehet csak tekerni, hogy a gyalogosokat nem akadályozzuk és maximum 10 km/h-val haladunk.

- Figyeljünk oda arra, hogy az úttesten ne bicajozzunk egymás mellett.

- Biciklizés közben nem sétáltathatunk kutyát pórázon, ezt a KRESZ tiltja, mivel balesetveszélyes.

- Kerékpározás közben ugyanúgy nem szabad alkoholt fogyasztani, ahogyan gépjárművezetés közben sem. A rendőrök ugyanolyan eséllyel szondáztathatnak bicikliseket, mint autósokat. A bírság mellett pedig gondoljunk a balesetveszély lehetőségére is. Egyirányú utcában csak ott lehet mindkét irányban bicajozni, ahol arra kiegészítő tábla van elhelyezve. Nagyon figyelmesnek kell lennünk ilyenkor is, mert az autósok erre kevésbé szoktak figyelni.

ELSŐBBSÉGI SZABÁLYOK

Az elsőbbségi szabályok határozzák meg, hogy a kereszteződésbe ki hajthat be, és kinek kell lassítania, illetve megállnia (azaz elsőbbséget adnia). Ezek a szabályok a kerékpárosokra is vonatkoznak, ismeretük nagyon fontos.kresz-tabla-elsobbsegadas-kotelezo

 A kereszteződésen való áthaladást az alábbiak szabályozzák, rangsorban:

1. A gyalogosok elsőbbsége a kanyarodó járművekkel szemben, illetve a zebrán.

2. Rendőr.

3. Forgalmi lámpa.

4. Elsőbbségadást szabályozó táblák és útburkolati jelek.

5. Jobbkéz-szabály. A számozás rangsort is jelent, tehát a rendőr felülbírálhatja a lámpa jelzését, de a zebrán haladó gyalogosoknak még akkor is meg kell adni az elsőbbséget, ha a rendőr egyébként szabad utat adott.

kresz-tabla-stop

Egyéb kerékpáros tiltások:

- Tilos a kerékpárhoz oldalkocsit, illetve egyéb vontatmányt kapcsolni a kerékpár-utánfutó kivételével

- Tilos kerékpáron ülve állatot vezetni

- Tilos a kerékpárt más járművel vontatni

- Tilos elengedett kormánnyal kerékpározni

- Kerékpáron csak olyan csomag szállítható, amely a kormányzást nem akadályozza

- Tilos autópályán és autóúton kerékpározni, továbbá ott, ahol ezt tábla tiltja

- 12 év alatti gyerek főútvonalon nem kerékpározhat

-A kerékpárosnak is, mint minden járművezetőnek, jeleznie kell minden irányváltoztatási szándékát, mégpedig balra kanyarodva bal, jobbra kanyarodva jobb kézzel. Az irányjelzést az irányváltoztatás előtt megfelelő távolságban és időben kell megkezdeni!

- Kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén

- Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast. Utast tehát csak az erre a célra kialakított pótülésen szabad szállítani kétkerekű kerékpáron

- ha több ilyen ülés van, akkor akár több gyereket is magunkkal vihetünk.

- Kerékpárral lakott területen belül legfeljebb 40 km/h sebességgel szabad közlekedni. Lakott területen kívül sisakban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, de csak ha utast nem szállítunk, sisak nélkül pedig 40 km/h. (40 km/h felett tehát kötelező a sisak!) Kerékpárúton 30 km/h, gyalog- és kerékpárúton 20km/h a megengedett maximális sebesség.

Balesetmentes közlekedést mindenkinek!



Korábbi bejegyzések Legújabb bejegyzések